Sunday, November 11, 2012

Oikeasti aikaa ei edes ole






Kierrän ympyrää, sen toisella laidalla ruohotupsut ja sininen taivas, toisella tämä vieno aavistus valosta. Pienoisplaneetta. Laitan sen taskuun ja kääntelen, valitsen aamuisin sopivan laidan ja katselen siihen suuntaan.

Pohdin, toistammeko itseämme paljonkin? Ehkä en kierräkkään ympyrää. Ehkä olen ympyrä, ilman alkua, loppua ja keskikohtaa.

Haluamme kertoa kronologisia tarinoita, vaikka oikeasti aikaa ei edes ole. Se on vain meidän hassu keksintömme valjastaa luonto ja sanella sille sääntöjä.

Onneksi se ei kuuntele kovin tarkkaan.

7 comments:

  1. Haa, olen miettinyt kronologiaa ja ajan lineaarisuutta viime aikoina aika paljon, siis oman kirjoitusharrastukseni kautta. Haluaisin opetella jotenkin rikkomaan sitä kaavaa.

    Hieno ajatus tuo "ehkä olen ympyrä".

    Voi että, tästä sinun blogistasi on muodostunut yksi tärkeimmistä pysäkeistäni. Täältä saa takuuvarmasti ajattelemista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, olen otettu, kiitos, ihanaa!

      Minusta aika on jännittävä tuote. José Luis Trechera on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan (La sabiduría de la tortuga -kilpikonnan viisaus tjsp.) ajasta ja sen käytöstä, se alkaa arabialaisella sanonnalla, joka menee jotensakin näin: Occidentals have got the clock, orientals the time.

      Delete
    2. Oh, hieno sanonta. En ole ennen kuullut.

      Delete
  2. Ps. Laitan tämän tähän erikseen, niin voit sitten myöhemmin poistaa tämän kommentin kokonaan.

    Kaino pyyntö: jos vain mahdollista, ota sanavahvistus kommenteista pois. Se on toteutettu nykyään todella huonolla tavalla, joutuu klikkailemaan monta kertaa uuden sanan ennen kuin tulee sellainen, josta on mahdollista saada ylipäätään jotakin selvää. Bloggeriin tulee olematon määrä spämmikommentteja, vaikka ei olisikaan sanavahvistus käytössä, itse en ole koskaan saanut yhtään ja monet sanovat samaa. Monet sanovat myös sitä, että sanavahvistuksen takia heiltä jää kokonaan kommentoimatta, koska he eivät yksinkertaisesti selviä merkkien kirjoittamisesta. Minä yleensä selviän, mutta hermoja tuo huono toteutus raastaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei hitsi kiitos kun sanoit! En ole muistanut että se on mulla käytössä! Itsekään en saa niistä selvää ja tunnen ongelman, olen luullut kärsiväni jostain hahmotushäiriöstä mutta tää onkin joku ihan yleisluontoinen probleema. Otin heti heti pois pois, toivottavasti ainakin, sano jos ei onnistunut :-) hahah nyt naurattaa, koska olen esittänyt saman pyynnön joskus itsekin :-) pata kattilaa ja miten se nyt meni.. Joo. Kiitos Ilona!

      Delete
    2. Hyvä siis että sain suuni auki tästä pienestä asiasta. :)

      Delete
    3. Hyvä tosiaankin! :-)

      Delete